Als sportmerk streeft Nike natuurlijk naar de beste sportprestaties. Grote R&D afdelingen houden zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe materialen en technieken.
Om nieuwe producten te kunnen bieden en natuurlijk ook om hun concurrenten voor te blijven.
Een overzicht van Nike Tech
Nike Tech biedt verschillende slimme materialen en technieken die bedoeld zijn voor je sportprestaties. De materialen en technieken die hebben natuurlijk hun eigen verschillende sterktes.
Nike net als andere merken maken gebruik van een combinatie van verschillende technologieën voor hun schoenen. Ze kan je een bepaalde midsole hebben met verschillende uppers, of andersom.
Tijdens een Nike sale kan je vaak de gewenste schoenen voor een lagere prijs krijgen, bijvoorbeeld een Sneaker sale op je lievelingsplatform.
Nike Upper technologieën.
De upper, oftewel de bovenkant van de schoen (alles boven de zool) is vaak een mix van verschillende materialen. Sportschoenen en vooral hardloop schoenen moeten ademend en flexibel zijn. Door een strakke passvorm wordt er ook voor gezorgd dat je voet niet zoveel kan schuiven in je schoen.
Nike Flyknit
De Flyknit is een special gebreide materiaal die zich aanvoelt en uitziet als een sok. Het materiaal is op strategisch plekken dikker gebreid om het te verstevigen. Waar bij een normale loopschoen upper vaak een hardere vulling tussen de lagen zit is het bij de Fly knit van dezelfde zachte materiaal gemaakt. Ook niet onbelangrijk, wordt er bij het productie proces van de Flyknit uppers 60% minder water gebruikt.
Nike Flymesh
De Nike Flymesh is een maas materiaal. Dit ben je wel gewend van andere Nike schoenen. Zelfs vergelijkbare materialen bij andere hardloopschoenen. Deze uppers zijn ook opgebouwd uit meerdere lagen. Nike maakt gebruik van verschillende dichtheden bij de lagen. Dit om bijvoorbeeld een betere luchtdoorlatendheid te hebben aan de voorkant als aan de achterkant van de schoen.
De Nike Tech zolen.
Net als de uppers, zijn er verschillende Nike zolen die goed zijn voor het hardlopen.
Phylon en Cushlon
De phylon is de meest basis zool van Nike. Deze slijtvaste foam zool wordt door spuit injectie gemaakt. Door dat het één stuk is zijn de zolen heel stabiel maar niet zo licht als andere Nike zolen producten.
De Cuschlon, een variatie op de phylon, gebruikt rubberen deeltjes om de grip en te verbeteren.
Het idee is, dat je met meer grip beter kan versnellen en van richting veranderen.
Nike Air
De bekende Nike Air die al sinds de jaren 80 is komt ook 3 verschillende smaken.
Air Max, Nike Air en Air zoom.
De Nike air max wordt het meest voor de Nike lifestyle brand gebruikt. De grote Air ruimtes in de schoenen zorgen voor minder stabiliteit wat ze minder geschikt maken voor het hardlopen.
De Nike Air zorgt voor een lichter gewicht omdat er minder materiaal wordt gebruikt. Als versteviging en ‘kussen’ worden deze ruimtes gevuld met ‘Air’, Nike’s geheime lucht mengsel.
De Zoom Air zool is het meest stabiele in de air familie. Het gebruikt in dunnere zolen. Een dunnere zool zorgt ervoor de voet beter en natuurlijker kan buigen tijdens het hardlopen.
Nike Free
Nike free is bedoeld om je voet meer vrijheid te geven, in dit geval bewegingsvrijheid. In 2016 zijn de van het oude design afgestapt, toen bracht Nike de “auxtic desing”. De nieuwe design biedt veel bewegingsvrijheid maar bracht ook meer stabiliteit aan de schoen. Dit komt omdat de drukken op de zool door het patroon en materiaal in gelijke richtingen verdeelt waardoor je voet natuurlijk zijn druk in de zool drukt.
Welke schoen past bij jou?
Omdat de Nike zolen zo aanpasbaar zijn. Verdeelt Nike hun hardloopschoenen zelf in 3 verschillende categorieën. Ze zijn verdeeld aan de hand van wat voor sporter je bent en wat je doelen zijn.
Ze zijn onderverdeeld in Run natural, Run fast, run easy.
Nu dat je weet wat Nike te beiden heeft kan je hopelijk een betere beslissing maken bij je volgende aankoop.